Humanitarne akcije

Dugin rad zasnovan je na temeljima humanosti i počeo je velikom i za nas, do sada, najznačajnijom humanitarnom akcijom jer je pomoć ljudima koji su se našli u nevolji bila osnovni razlog našeg osnivanja. U prvim godinama, u skladu sa situacijom Duga je svoj rad organizovala u nekoliko grupa i to: grupa za pomoć u izbjegličkim centrima i organizovanje radionica za izradu ručnih radova uz druženje i razgovor, grupa za njegovanje i obilazak bolesnih i ranjenih u bolnicama i grupa za kućne posjete koja je posebno, osim izbjeglicama, pomagala ženama i djeci domicilnog stanovništva drugih nacionalnosti i stručni tim, psiholozi, socijalni radnici, defektolog, ljekari, pravnici, koji su u iznajmljenim prostorijama Duge davali besplatne stručne usluge svim korisnicima. U tom periodu pomogli smo više od stotinu hiljada ljudi (100 000) i dali isto toliko volonterskih sati.

Kasnije, u poslijeratnom periodu, imali smo veliki broj humanitarnih akcija od kojih izdvajamo samo neke:

Odlazak djece u Grčku

Djeca najljepše pokažu zahvalnost. Osjetili smo to bezbroj puta zahvaljujući ovoj humanitarnoj akciji. Trajala je 12 godina, od 1997.do 2009.godine i usrećila bezbroj dječijih lica. Međutim, najveću zahvalnost za to što je veliki broj djece posjetio Grčku i boravio u Atini, školovao se u Salomini ili ljetovao na moru na grčkom ostrvu Paros oko mjesec dana…

Podrška akciji "Pobijedimo Laforu"

S obzirom da je Duga nastala na temeljima humanosti, odlučili smo da na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 25 godina rada i postojanja Duge,  priredimo reviju svečanih haljina, a prihod od njihove prodaje uplatimo u svrhu podrške humanitarnoj akciji “Pobijedimo Laforu.

Pomoć u poplavama

Od prvog dana svog rada „Duga“ svakodnevno prikuplja odjeću, obuću, posteljinu, a oko 100 banjalučkih porodica redovno su donosile svoje stvari u naše prostorije. U jednom period imali smo evidentiranih oko 500 porodica, čiji članovi su redovno dolazili i uzimali stvari koje su im potrebne.

Pomoć javnoj kuhinji "Obrok ljubavi"

HUŽ „Duga“ svake godine organizuje tradicionalno šaranje jaja među svojim članicama, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa. Od 2015.godine, našarana jaja poklanjamo udruženju građana „Mozaik prijateljstva”, koja oni serviraju njihovim korisnicima za Vaskrs, u okviru javne kuhinje „Obrok ljubavi”.

Humanitarni telefon

Kao humanitarno udruženje, jednom godišnje imamo priliku da na mjesec dana od mtel mobilnog operatera dobijemo kratki humanitarni broj za prikupljanje pomoći za liječenje pojedinca.