Mirjana Palija

Po okončanju radnog vijeka, pridružila se članicama „Duge“ sa željom da, kao poznavalac raznih tehnika ručne izrade, pokuša višak slobodnog vremena provesti kvalitetno i prije svega, korisno. Nakon kraćeg vremena provedenog u direktnim procesima izrade rukotvorina i njihovoj promociji, postajem i stalna članica Udruženja 2005. godine.
Vremenom se javila potreba za radom u direktnoj prodaji u Etno galeriji Duga, pa je svoje angažovanje nastavila kao rukovodilac stalne izložbeno-prodajne postavke u galeriji.
Uporedo sa radom u Etno galeriji, ne odustaje od svoje ljubavi prema vezu te svoje slobodno vrijeme ispunjava vezući na raznim odjevnim i ukrasnim proizvodima. Mnogi od njih su dio stalne prodajne postavke u galeriji, a nerijetko i namjenski izrađeni za potrebe domaćih i stranih kupaca.
Kao članica ”Duge” učestvovala je u promociji ”Zmijanjskog veza” kako u našem gradu, tako i u brojnim gradovima u okruženju.
Radeći u Etno galeriji ima priliku da svakodnevno upoznaje posjetioce iz raznih dijelova svijeta, koji su nerijetko oduševljeni proizvodima iz naše ponude te na taj način neposredno i ponosno širi priču o jednom narodu i svom bogatstvu njegovog kulturnog i nematerijalnog nasljeđa.

Dugogodišnje članstvo u HUŽ ”Duga” i učešće u procesima izrade rukotvorina tehnikom veza učinilo je njenu ličnost duhovno bogatijom i pružilo mogućnost da svojim radom i kreativnošću doprinese da se jedna plemenita vještina kao što je vez sačuva od zaborava.